hrvatski / english
PONUDA PROIZVODA:
> Granulati plastike
> Ljepila i mase za brtvljenje
> Plastične ploče, profili i folije
> Aditivi i kemikalije
> Pribor i oprema
> Plastični proizvodi
   
 
  Polietileni, PE >
  Polipropileni, PP >
  Ostali poliolefinski termoplasti >
  Polistireni, PS >
  ABS i polimerizati na osnovi polistirena >
  Polivinilkloridi, PVC >
  Poliamidi, PA >
  Polikarbonati, PC >
  Poliesteri tereftalatne kiseline, PET, PBT >
  Polioksimetileni POM >
  Polimetilmetakrilati, PMMA >
  Termoplastični elastomeri, TPE >
  Ostali konstrukcijski termoplasti >
  Ostali polimeri posebnih svojstava >
Poliamidi, PA

Zbog odličnih mehaničkih svojstava, dugotrajnosti, dobre toplinske i kemijske otpornosti, poliamidi su osnovni granulati tehničke plastike. Moguće ih je prerađivati svim poznatim i uobičajenim načinima prerade termoplasta.

Ima ih nekoliko vrsta, najčešće se koriste poliamid 6 (PA6 ) i poliamid 66 (PA66) zbog mogućnosti široke primjene i niže cijene od poliamida 11 (PA11), poliamida 12 (PA12), poliamida 46 (PA46). Odmah nakon termoplastične prerade tvrdi su i krti, stoga se moraju kondicionirati tj. ostaviti na atmosferi ili još bolje močiti u vodi radi upijanja vlage čime postignu odličnu žilavost. Koriste se za injekcijsko prešanje tehničkih dijelova kao što su ležajevi, zupčanici, valjci, vijci, brtvila, fitinzi, membrane, usisne grane i kućišta u automobilskoj industriji, pričvrsne vezice, mnogobrojni kvalitetom zahtjevni dijelovi sportske opreme, uređaja za kućanstvo i elektroindustriju, za dijelove pumpi, ventilatora, tijela zavojnica.

Također mu je (PA6 i PA66) raširena primjena za ekstruziju ploča, profila, folija (male propusnosti prema zraku, vakuumiranje hrane) vlakana (poliamidne tkanine), dok se poliamid 12 najviše koristi za ekstruziju fleksibilnih crijeva (pneumatska i hidraulična crijeva u tehnici, kemijskoj industriji, kod vozila).

U novije doba komercijalno su dostupne i mješavine na bazi poliamida s ABS-om, EPDM-om, EVA-om, PPS-om, PPE-om, kaučukom.

 

 

 
     
 
Viro-kem d.o.o.

Sva prava pridržana ® Viro-Kem d.o.o. 2008
Made by MiroGorky